RODEO ARCHITECTS

Villa Mbezi

0.00
morning at the pool side_small.jpg
Materials test_final_Stonewall12_3_ii.jpg
Screen Shot 2016-02-03 at 10.57.46.png

Villa Mbezi

0.00

Rodeo were commissioned by a private client to design a villa along the coast North of Dar es Salaam. The villa is set in a slight slope, with views of the Indian ocean and the surrounding forest. The brief asked for a house where the client and his family could entertain guests and conduct business, but where parts of the house were private and for family members only. The brief also entailed opening up to the view and the Kazkazi winds, while being shielded from neighbouring plots. A pitched roof with red tiles and a “Mediterranean” feel to the design, and the possibility to drive through the house was also to be incorporated. The result was a large villa with overhanging roofs and plenty of shaded outdoor spaces, where a series of stepped levels connects the front garden and ground floor around a pool area. A wing of the house extends past the pool, where guests can stay and take part in activities without entering the main house. The wing also acts as a wind catcher, while shielding the pool area from neighbouring houses. In addition to changing rooms and guest rooms, the wing holds an office and a home theatre. The ground floor in the main part of the house holds a large kitchen and living room, where sliding doors can be opened to the terrace area during larger functions. The first floor of the house is reserved for family only and contains a living room, kitchen area, bedrooms, bathrooms, and a library. 

Add To Cart

Rodeo were commissioned by a private client to design a villa along the coast North of Dar es Salaam. The villa is set in a slight slope, with views of the Indian ocean and the surrounding forest. The brief asked for a house where the client and his family could entertain guests and conduct business, but where parts of the house were private and for family members only. The brief also entailed opening up to the view and the Kazkazi winds, while being shielded from neighbouring plots. A pitched roof with red tiles and a “Mediterranean” feel to the design, and the possibility to drive through the house was also to be incorporated. The result was a large villa with overhanging roofs and plenty of shaded outdoor spaces, where a series of stepped levels connects the front garden and ground floor around a pool area. A wing of the house extends past the pool, where guests can stay and take part in activities without entering the main house. The wing also acts as a wind catcher, while shielding the pool area from neighbouring houses. In addition to changing rooms and guest rooms, the wing holds an office and a home theatre. The ground floor in the main part of the house holds a large kitchen and living room, where sliding doors can be opened to the terrace area during larger functions. The first floor of the house is reserved for family only and contains a living room, kitchen area, bedrooms, bathrooms, and a library.