RODEO ARCHITECTS

Place of Remembrance, Utøya

1.00
Sommerv3.jpg
Høst.jpg
Vår.jpg
Vinter.jpg
Vinter+Night.jpg
Kart-med-plassering-minnested.jpg

Place of Remembrance, Utøya

1.00

Type: Pre-qualified Competition
Client: AUF
Program: Landscape
Size: +50 m2
Location: Utøya, Norway
Status: Delivered 2014

Team: Anne Bjørndal, Henning Sunde, Kenneth Dahlgren, Carsten Aniksdal, Laurence Antelme, Kristoffer Bundlie

Video Presentation: Click here

From a social science perspective, this place of remembrance on Utøya represented an important and very interesting challenge: How do we create an intimate space for the individual, when "the individual" in the material sense, several thousand people?

The memorial at Utøya is be developed as a place where relatives after 22 July are able to process their thoughts and emotions, a place to remember and feel close to those who are not here anymore. We are all able to experience grief, but we experience it in our own way - grief is both common and personal. When creating our proposal for the memorial it was very important for us to create a place that could allow grief and memory, without dictating how this commemorations should take place. Neutral, yet close. Clearly, but not specifically.

In an assignment like this, it is important to talk to as many people as possible to understand their individual needs and systematize categories that can derive a common ground to build on. However the process - for the sake of the relatives – did not allow this opportunity. That is why we, as consultants, had to contribute on behalf of the user.

We envisaged the memorial as a kind of "blank" canvas that visitors could fill with content while the frame around the canvas gave the place a distinct identity as a memorial to that particular group. This basically meant that we had to think diversity many situations and circumstances that we do not normally think about diverse. We had, in short, understand "memorial" as a cultural construct, while a human and basic needs.

Add To Cart

Type: Pre-qualified Competition
Client: AUF
Program: Landscape
Size: +50 m2
Location: Utøya, Norway
Status: Delivered 2014

Team: Anne Bjørndal, Henning Sunde, Kenneth Dahlgren, Carsten Aniksdal, Laurence Antelme, Kristoffer Bundlie

Video Presentation: Click here

From a social science perspective, this place of remembrance on Utøya represented an important and very interesting challenge: How do we create an intimate space for the individual, when "the individual" in the material sense, several thousand people?

The memorial at Utøya is be developed as a place where relatives after 22 July are able to process their thoughts and emotions, a place to remember and feel close to those who are not here anymore. We are all able to experience grief, but we experience it in our own way - grief is both common and personal. When creating our proposal for the memorial it was very important for us to create a place that could allow grief and memory, without dictating how this commemorations should take place. Neutral, yet close. Clearly, but not specifically.

In an assignment like this, it is important to talk to as many people as possible to understand their individual needs and systematize categories that can derive a common ground to build on. However the process - for the sake of the relatives – did not allow this opportunity. That is why we, as consultants, had to contribute on behalf of the user.

We envisaged the memorial as a kind of "blank" canvas that visitors could fill with content while the frame around the canvas gave the place a distinct identity as a memorial to that particular group. This basically meant that we had to think diversity many situations and circumstances that we do not normally think about diverse. We had, in short, understand "memorial" as a cultural construct, while a human and basic needs.