RODEO ARCHITECTS

Bjorli station

1.00
PE_fugl1.jpg
20161202-plan1-500-m-tekstFINAL.jpg
Skjermbilde 2017-01-27 kl. 08.15.58.png
Skjermbilde 2017-01-27 kl. 08.14.30.png
ankomst_bjorli.jpg
Skjermbilde 2017-01-27 kl. 08.14.43.png
Skjermbilde 2017-01-27 kl. 09.04.54.png
Fugl2.jpg
Skjermbilde 2017-01-27 kl. 08.13.52.png

Bjorli station

1.00

Type: Feasability study
Client: Jernbaneverket
Program: Bridge, infrastructure, public space
Location: Bjorli, Lesja municipality
Status: Delivered 2016

Team: Ingrid Roalsø, Ivar Lyngner, Juliane Myking Eide

Collaborators: SLA Landscape Architects, SITO Norge

Rodeo Architects collaborated to develop Bjorli station, not only as an efficient transit hub, but also as a place for taking in views, and as a space for contemplation.  

At a macro scale, the Bjorli project is a pilot project for further developments along the Rauma rail line, harnessing the full tourist potential of the area, and strengthening coastal-inland connections.  

Bjorli is also meant to act as a showcase and an inspiration for developing  other stations along the Rauma railway line. The ambition has been to create a space that leave visitors inspired, and with a sense of serenity; a place that one remembers and wants to recreate.

Upon arrival at Bjorli the station area is a visitor's first meeting with the town. We have focused on measures that activates the site, and sets the stage for a welcoming arrival to Bjorli.

We propose a bridge that provides access to the river and the surrounding cultural landscape. It both serves as a lookout post, with a view towards  spectacular Romsdalen, and as a ski-bridge for crosscountry skiers in the area. The bridge's formal language draws inspiration from both the technical history of the railway turntable - and from the meandering river passing by.

When we think of ways to promote Norway, the spectacular views and contact with nature is a clear selling point. By re-introducing nature to the site, the contrast between the station area and the surrounding landscape is erased. The design is informed by the area's rich history, the need to cater for extreme seasonal variations and peak visitor numbers. Through initiatives of varying scales, we believe that the Rauma railway line can be strengthened as a whole, with a thought through range of qualities for year-round use.

Add To Cart

Type: Feasability study
Client: Jernbaneverket
Program: Bridge, infrastructure, public space
Location: Bjorli, Lesja municipality
Status: Delivered 2016

Team: Ingrid Roalsø, Ivar Lyngner, Juliane Myking Eide

Collaborators: SLA Landscape Architects, SITO Norge

Rodeo Architects collaborated to develop Bjorli station, not only as an efficient transit hub, but also as a place for taking in views, and as a space for contemplation.  

At a macro scale, the Bjorli project is a pilot project for further developments along the Rauma rail line, harnessing the full tourist potential of the area, and strengthening coastal-inland connections.  

Bjorli is also meant to act as a showcase and an inspiration for developing  other stations along the Rauma railway line. The ambition has been to create a space that leave visitors inspired, and with a sense of serenity; a place that one remembers and wants to recreate.

Upon arrival at Bjorli the station area is a visitor's first meeting with the town. We have focused on measures that activates the site, and sets the stage for a welcoming arrival to Bjorli.

We propose a bridge that provides access to the river and the surrounding cultural landscape. It both serves as a lookout post, with a view towards  spectacular Romsdalen, and as a ski-bridge for crosscountry skiers in the area. The bridge's formal language draws inspiration from both the technical history of the railway turntable - and from the meandering river passing by.

When we think of ways to promote Norway, the spectacular views and contact with nature is a clear selling point. By re-introducing nature to the site, the contrast between the station area and the surrounding landscape is erased. The design is informed by the area's rich history, the need to cater for extreme seasonal variations and peak visitor numbers. Through initiatives of varying scales, we believe that the Rauma railway line can be strengthened as a whole, with a thought through range of qualities for year-round use.