RODEO ARCHITECTS

Spikkestad Public space

1.00
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg

Spikkestad Public space

1.00

Type: Comission
Client: Røyken Municipality
Program: Strategy and urban design
Location: Spikkestad
Status: Delivered 2013

Team: Line Woxen, Henning Sunde, Kenneth Dahlgren
Collaborators: Landskaperiet, Sweco

Spikkestad is a typical Eastern Norwegian small town characterized by open agricultural landscapes and semi-dense villa housing agglomerations. Spikkestad is today not a pedestrian friendly place. Major functions, such as the gas station and grocery store, are laid out along around the main road. 

The municipality aspires to make Spikkestad a TOD (transport oriented development). In a limited competition, Rodeo was chosen to suggest a design for a central square surrounded by 3-8 floors residential- and commercial buildings including a shopping mall in direct connection to the existing train station which is the end stop for the railroads.

In the design proposal the public space is a 30 meters wide and 120 meters long 'red carpet' connecting the train station to the cultural centre at the far end of the square.  Three main zones separates the square in to smaller intimate meeting places, designed to fit into tiered development phases.  To preserve the qualities of an existing green corridor crossing the square, a park is located parallel to the urban space, and small green islands of vegetation are 'randomly' scattered across the hard surface, urban square. In addition to subdividing the square into more intimate zones, the green islands and park are designed to improve the microclimate by providing shadow in summertime, and hinder prevailing winds blowing through the area. 

The square is developed as a central hub for sustainable transport linking public transport such as train and bus, future bicycle routes and pedestrian walkways to schools, the sports-arena, the fjord, and the surrounding forests.  

Add To Cart

Type: Comission
Client: Røyken Municipality
Program: Strategy and urban design
Location: Spikkestad
Status: Delivered 2013

Team: Line Woxen, Henning Sunde, Kenneth Dahlgren
Collaborators: Landskaperiet, Sweco

Spikkestad is a typical Eastern Norwegian small town characterized by open agricultural landscapes and semi-dense villa housing agglomerations. Spikkestad is today not a pedestrian friendly place. Major functions, such as the gas station and grocery store, are laid out along around the main road. 

The municipality aspires to make Spikkestad a TOD (transport oriented development). In a limited competition, Rodeo was chosen to suggest a design for a central square surrounded by 3-8 floors residential- and commercial buildings including a shopping mall in direct connection to the existing train station which is the end stop for the railroads.

In the design proposal the public space is a 30 meters wide and 120 meters long 'red carpet' connecting the train station to the cultural centre at the far end of the square.  Three main zones separates the square in to smaller intimate meeting places, designed to fit into tiered development phases.  To preserve the qualities of an existing green corridor crossing the square, a park is located parallel to the urban space, and small green islands of vegetation are 'randomly' scattered across the hard surface, urban square. In addition to subdividing the square into more intimate zones, the green islands and park are designed to improve the microclimate by providing shadow in summertime, and hinder prevailing winds blowing through the area. 

The square is developed as a central hub for sustainable transport linking public transport such as train and bus, future bicycle routes and pedestrian walkways to schools, the sports-arena, the fjord, and the surrounding forests.