RODEO ARCHITECTS

High-rise Oslo S

0.00
Trelastgaten.png
Fra-Nylandsbroen.png
Fra-Vaterland-Close.png
Fra-Grønland.png

High-rise Oslo S

0.00

Type: Urban concept & zoning plan
Client: KLP Eiendom
Program: Office, hotel, infrastructure, public space
Location: Oslo
Status: 2017 – On-going

Team: Henning Sunde, Cecilia Carlsson, Anne Gjesdal Bjørndal, Marte Storhaug Danbolt, Knut Schreiner, Ingrid Roalsø, Anders Søyland Bjørke, Timon Linderud

In the center of Oslo, the hub is Oslo Central Station, which serves as an entry point to Oslo from the world. Kristin Jarmund Architects, C.F. Møller Architects and Rodeo Architects in collaboration with Bollinger & Grohmann and Transsolar are developing a zoning plan on behalf of KLP Eiendom, at Biskop Gunnerus gate 14B (BG14B).

KLP Eiendom's ambition is for BG14B to become an international model project for sustainability. The project contributes to an intuitive urban design by linking subdivisions and levels and facilitating good, green and efficient mobility. BG14B will act as a generator for urban vibrancy and as a driving force in the area development which enhances the City of Oslo´s ambition to make this part of the city more adapted for walking and cycling, and further more attractive as a place to spend time. Based on the site location, in the intersection between Oslo's transport hub and the neighborhoods of Vaterland and Grønland, the project extends the meeting between the distinctive features and qualities of these three areas.

Today, existing buildings comprise 100% of the site's area. With the project proposal, this is subject to drastic change, as more than 50% of the area will become available public urban space. A cohesive new terrain is established as a landscape element associated with the green structure along Akerselva, where the experience of contact with water is emphasized. The landscape element merges the level differences and establishes new connections for effective mobility between Biskop Gunnerus´ gate, New Bus Terminal and Nylandsbroen.

The project consists of two building bodies situated on a common base. The western building has primary function as a hotel, while the eastern building has primary function as an office. The two main structures are broken down into several part volumes that refer to scales and proportions in the city silhouette. The project can be described as contour lines in urban landscape that ascends from the ground, where vegetated terraces bring the green space along Akerselva and the landscape elements upwards in the urban landscape. The different terraces are used for roof gardens and views; and to promote life on the inside, by large openings that also reveal the vertical city of the urban landscape.

 

Add To Cart

Type: Urban concept & zoning plan
Client: KLP Eiendom
Program: Office, hotel, infrastructure, public space
Location: Oslo
Status: 2017 – On-going

Team: Henning Sunde, Cecilia Carlsson, Anne Gjesdal Bjørndal, Marte Storhaug Danbolt, Knut Schreiner, Ingrid Roalsø, Anders Søyland Bjørke, Timon Linderud

In the center of Oslo, the hub is Oslo Central Station, which serves as an entry point to Oslo from the world. Kristin Jarmund Architects, C.F. Møller Architects and Rodeo Architects in collaboration with Bollinger & Grohmann and Transsolar are developing a zoning plan on behalf of KLP Eiendom, at Biskop Gunnerus gate 14B (BG14B).

KLP Eiendom's ambition is for BG14B to become an international model project for sustainability. The project contributes to an intuitive urban design by linking subdivisions and levels and facilitating good, green and efficient mobility. BG14B will act as a generator for urban vibrancy and as a driving force in the area development which enhances the City of Oslo´s ambition to make this part of the city more adapted for walking and cycling, and further more attractive as a place to spend time. Based on the site location, in the intersection between Oslo's transport hub and the neighborhoods of Vaterland and Grønland, the project extends the meeting between the distinctive features and qualities of these three areas.

Today, existing buildings comprise 100% of the site's area. With the project proposal, this is subject to drastic change, as more than 50% of the area will become available public urban space. A cohesive new terrain is established as a landscape element associated with the green structure along Akerselva, where the experience of contact with water is emphasized. The landscape element merges the level differences and establishes new connections for effective mobility between Biskop Gunnerus´ gate, New Bus Terminal and Nylandsbroen.

The project consists of two building bodies situated on a common base. The western building has primary function as a hotel, while the eastern building has primary function as an office. The two main structures are broken down into several part volumes that refer to scales and proportions in the city silhouette. The project can be described as contour lines in urban landscape that ascends from the ground, where vegetated terraces bring the green space along Akerselva and the landscape elements upwards in the urban landscape. The different terraces are used for roof gardens and views; and to promote life on the inside, by large openings that also reveal the vertical city of the urban landscape.